Dubbel glas verplicht in elke woning vanaf 2020

25 november 2020

Tegen 2020 moeten de ramen van alle woningen (dus ook huurwoningen) minstens dubbel glas hebben. Eigenaars die het meteen beter doen en hoogrendementsglas plaatsen kunnen onder bepaalde voorwaarden een premie krijgen.

Deze regel geldt voor kamers en zelfstandige woningen (=studio, eengezinswoning of appartement). De dubbelglasverplichting geldt enkel voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning. Traphallen, inkomhallen hoeven dus geen dubbel glas te hebben.

Er worden geen uitzonderingen op de norm voorzien.

Vanaf 1 januari 2021 zal er wel rekening gehouden worden met de energiescore van de woning, vastgesteld in een energieprestatiecertificaat (EPC). De woning zal aan de dubbelglasnorm voldoen als de energiescore lager ligt dan de grenswaarde die de Vlaamse Regering heeft vastgesteld. Deze grenswaarden zijn:

  • 600 kWh/m² voor een open bebouwing
  • 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing
  • 450 kWh/m² voor een gesloten bebouwing
  • 400 kWh/m² voor een appartement

Wat als mijn woning niet aan de verplichting voldoet?

Bij een woningonderzoek (meestal op vraag van een huurder) kent de woninginspecteur strafpunten toe als de woning niet aan bepaalde normen voldoet. Vanaf 1 januari 2020 worden de volgende strafpunten toegekend bij afwezigheid van dubbel glas:

  • 3 strafpunten voor 1 raam met enkele beglazing
  • 9 strafpunten voor meer dan 1 raam met enkele beglazing

Vanaf 1 januari 2023 wordt het aantal strafpunten opgetrokken naar 9 respectievelijk 15 strafpunten. Vanaf 15 strafpunten kan de overheid de woning ongeschikt verklaren. Dit betekent dat de eigenaar werken zal moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform te maken.

Bron: www.vlaanderen.be