Algemene vergaderingen: Startpunt uitstel gewijzigd

25 april 2020

De Nationale veiligheidsraad heeft afgelopen vrijdag een globale exitstrategie goedgekeurd, die helaas meer vragen heeft opgeworpen dan antwoorden. De exitstrategie moet de heropstart van de economie in goede banen leiden. Wat betekent dit voor uw syndici en uw VME? Voornaamste knelpunt voor syndici is uiteraard het lot van de algemene vergaderingen, zowel deze die uitgesteld moesten worden als deze die eraan komen in mei en juni. Nog deze week zal een aanpassing van het Bijzonder Volmachtenbesluit (het befaamde KB nr. 4) in het Belgisch Staatsblad verschijnen, die het startpunt voor de termijn van vijf maanden op 1 juli legt in plaatst van op 4 mei.

Dat een uitstel met vijf maanden vanaf 4 mei op vandaag niet werkbaar is, staat als een paal boven water. Pas vanaf 8 juni zal men überhaupt beginnen onderzoeken of de horeca terug open kan… En niemand wil de komende maanden fysieke algemene vergaderingen inrichten die, ondanks alle mogelijke voorzorgsmaatregelen, een veiligheidsrisico inhouden voor de mede-eigenaars, de syndici en de medewerkers. Dat zou zonder meer onverantwoord zijn, niet in het minst omdat veel mede-eigenaars tot de risicogroepen behoren.

Nog deze week zal een aanpassing van het Bijzonder Volmachtenbesluit (het befaamde KB nr. 4) in het Belgisch Staatsblad verschijnen, die het startpunt voor de termijn van vijf maanden op 1 juli legt in plaats van op 4 mei.

Met andere woorden: alle algemene vergaderingen die tot en met 30 juni niet kunnen plaatsvinden ten gevolge van de veiligheidsvoorschriften mogen uitgesteld worden en kunnen in de periode tussen 1 juli en 30 november 2020 rechtsgeldig heringepland worden.